Zomer- vs winterbaby

Zomer- vs winterbaby

Zwanger zijn was voor mij eigenlijk altijd genieten, in welk jaargetijde dan ook. Als de misselijkheid en vermoeidheid tenminste verdwenen waren. Toch wordt er veel geschreven over de voor- en nadelen van een zomer- of winterbaby. Er wordt zelfs gezegd dat een winterbaby meer nadelen zou hebben dan een zomerbaby. Wij zijn nooit bezig geweest met het plannen van een baby in een specifiek seizoen maar toevallig hebben een zomerbaby én een winterbaby. Ik wil graag mijn ervaringen met jullie delen. 

Zomerbaby

Lex is in de zomer geboren op 16 juli 2015. Wat vond ik fijn en wat vond ik minder fijn.  

- Geen winterjas

Ik hoefde geen zwangerschapswinterjas aan te schaffen. Eind november wist ik dat ik zwanger was en in het begin groeit je buik nog niet zo hard en kom je best de winter door met je gewone winterjas. Daarnaast hadden wij in januari nog een reisje naar Thailand gepland staan waardoor ik helemaal geen winterjas nodig had.  

- Zwangerschapskleding lente/zomer

Dan komt het voorjaar er aan. Eindelijk kun je je buikje showen! Tegenwoordig is er ontzettend veel mooie zwangerschapskleding te verkrijgen. Vooral voor de lente en zomer vond ik deze erg leuk. En er zit niets lekkerder dan een jurkje wanneer je zwanger bent en het is hoogzomer! 

- Smeren!

Waar je wel op moet letten bij de eerste zonnestralen is, smeer je goed in met zonnebrandcrème. Hierdoor voorkom je dat je een zwangerschapsmasker krijgt. 

- Mooi weer tijdens je verlof

Wanneer je verlof begint heb je grote kans dat het mooi weer is (je weet maar nooit in Nederland). Je bent veel meer buiten, je krijgt meer energie en je beweegt meer.

- Hittegolf

Ik was inmiddels 37 weken zwanger toen er een hittegolf was in Nederland. Een week lang minimaal 30 graden met uitschieters naar 36 graden! Normaal kan ik heel goed tegen de warmte en zal ik niet snel klagen over de hitte maar deze temperaturen én hoogzwanger waren geen fijne combinatie. Met ramen en deuren gesloten bracht ik deze dagen door op de bank. Wel een goed excuus om veel ijs te eten! Al moest ik er puffend twee trappen voor op, ik had het er wel voor over. Na een aantal dagen kwam Stijn thuis met een opblaasbadje voor in de tuin. Wat was dat heerlijk zeg, nu kon ik echt even afkoelen. 

- Vocht vasthouden

Door het warme weer hield ik veel vocht vast. Mijn enkels waren geen enkels meer te noemen en ook mijn handen waren flink opgezet.  

- Slapeloze nachten

Ook de nachten waren niet prettig tijdens de hittegolf. De warmte bleef boven hangen waardoor ik de nachten voornamelijk beneden op de bank doorbracht met de tuindeuren open. Gelukkig was de hittegolf na een weekje voorbij en kon ik s ‘nachts weer beter slapen. Even bijtanken zo vlak voor de bevalling.

- In bed liggen als het mooi weer is

De dag dat Lex geboren werd was een mooie dag, al hebben we daar niets van meegekregen omdat we de hele dag in het ziekenhuis waren. Maar de geboorte van Lex is s’avonds nog op het terras gevierd door de familie. Tijdens de kraamweek was het ook mooi weer. Hierdoor had ik moeite om in bed te blijven liggen in de dagen na de bevalling.

- Geen kruiken nodig

Door het warme weer bleef Lex goed op temperatuur. We hadden geen kruiken nodig. Gelukkig had hij weinig last van de warmte. Doordat het zo'n mooi weer was, had hij niet veel kleding nodig. Overdag had hij meestal alleen een rompertje aan. 

- Naar buiten

Na een weekje kon ik lekker met Lex gaan wandelen. In de weekenden konden we lekker met z'n drieën de stad in en een terrasje pakken. 

 

Winterbaby

 

Isa is op 28 februari 2017 geboren. Nog net een winterbaby dus, wat vond ik fijn en minder fijn: 

 

- Smeren!

Halverwege juni werd mijn vermoeden bevestigd, ik was weer zwanger! Een paar dagen voordat we op vakantie zouden gaan naar Portugal dus ik moest weer goed smeren, smeren, smeren om geen zwangerschapsmasker te krijgen.  

- Aanschaffen winterjas

Mijn buik groeide erg hard en het werd al snel koud in Nederland. De winterjas was dus al erg snel nodig. De eerste weken kon ik mijn eigen winterjas nog aan maar hier groeide ik al heel snel uit. Een nieuwe winterjas aanschaffen dus. Pff wat waren die jassen lelijk zeg. Ik heb lang getwijfeld óf ik wel een winterjas zou aanschaffen maar omdat het echt koud begon te worden moest ik wel. Ook de overige zwangerschapskleding vond ik maar niets deze herfst/winter. Weinig keus en erg somber. Ik heb hierdoor maar weinig nieuwe kleding gekocht. 

- Wintermaanden ontvluchten

Helaas konden we dit jaar de koude wintermaanden niet ontvluchten. Het was ons erg goed bevallen om januari/februari te verruilen voor tropische temperaturen in Thailand en Zuid-Afrika. Volgend jaar staat er weer een mooie reis gepland in deze periode!

- Verlof in de winter

Helaas is het minder mooi weer tijdens je verlof. Wel een goede rede om lekker binnen te blijven en voel je je minder schuldig als je de hele dag in je pyjama rond loopt. 

- Winterslaap

Uit onderzoek is gebleken dat mensen en dieren beter slapen in de winter. Dit geldt dus ook voor baby's, al zal dit niet voor iedere baby gelden ben ik bang. Gelukkig is Isa een goede slaper.

- Schattige babykleding

Niets leuker om je baby leuke kleding aan de te geven. Vooral voor de winter heb je ontzettend schattige babykleding. Leuke winterjasjes, mutsjes met berenoortjes en gebreide vestjes, I love it!

- Kruiken

Het was ook nog best fris toen Isa is geboren, vooral de nachten waren koud. Hierdoor kon Isa zichzelf nog niet goed op temperatuur houden dus moest er regelmatig s ‘nachts een nieuwe kruik gemaakt worden. Ook het voeden in de nacht is toch een stuk frisser dan in de zomermaanden. 

- Lekker knus

Lekker knus met je baby op de bank en knuffelen maar. Die koude winterdagen zijn zo erg nog niet wanneer je baby is geboren. 

- Lente!

Het vooruitzicht dat het mooie weer eraan komt vind ik altijd prettig. Gelukkig hebben we al een aantal mooie dagen gehad waardoor ik lekker met de kids naar de speeltuin kon. 

 

Het mag duidelijk zijn dat ik geen fan ben van de wintermaanden, hierdoor lijkt het misschien dat een winterbaby écht meer nadelen heeft. Maar ik kan je zeggen dat ik het niet zo heb ervaren. Ik heb van beide zwangerschappen evenveel genoten! Het krijgen van een baby is zo'n mooie gebeurtenis dat het totaal niet uitmaakt welk seizoen het is.

 

 

Verwacht je een kleintje of ben je op zoek naar een leuk kraamcadeau? Op www.trendybabys.nl shop je eenvoudig de schattigste babykleding!