Twee kinderen onder de twee jaar

Twee kinderen onder twee jaar

Afgelopen weekend appte een vriendin: "Weet je wel zeker dat je een tweede wil??" Haar dochtertje van 3 jaar was die dag in een ontzettend 'gezellige' bui en ze was er even helemaal klaar mee. Stel je voor dat je er nog één hebt rondlopen! 
Haha, nou ik kan niet meer terug en bovendien is het een bewuste keuze geweest om snel weer zwanger te worden. De eerste zwangerschap verliep volgens het boekje, de bevalling ging prima en Lex was een makkelijke baby. En ja, toen ik na 7 maanden stopte met borstvoeding begon het ook wel vrij snel weer te kriebelen.  Maar ondanks dat, blijft deze vraag door mijn hoofd spoken. Denk ik er te makkelijk over? 


Babybuncher

Ik ben een babybuncher. Dit is de term die in Amerika wordt gebruikt wanneer je binnen 2 jaar twee kinderen krijgt. Toevallig las ik hier afgelopen week een artikel over waarbij de voordelen van dit kleine leeftijdsverschil werden opgesomd. Gelukkig maar, want over het algemeen lees ik alleen maar negatieve verhalen op internet. Druk, vermoeidheid en totale uitputting zijn woorden die met regelmaat terugkeren. Niet echt opbeurend! Wellicht zijn bovenstaande woorden over een tijdje ook op mij van toepassing maar voor nu houd ik me liever vast aan de positieve punten. 


De voordelen

Gelukkig zijn er dus ook nog flink wat voordelen te benoemen. Hierbij een aantal op een rijtje:
- Je weet alles nog, tijdens de eerste zwangerschap heb je alles zo goed voorbereid. Bij een tweede zwangerschap gaat alles sowieso al relaxter maar als babybuncher zit alles nog vers in het geheugen;
- Je wordt een echte multitasker. Bijvoorbeeld tijdens het voeden entertain je ondertussen je dreumes;
- Dezelfde fase, dit is 1 van mijn belangrijkste redenen. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn maar ik hoop dat ze een echte band opbouwen en veel aan elkaar zullen hebben. Doordat ze ongeveer in dezelfde fase zitten kunnen ze fijn samen spelen; 
- Van elkaar leren, al is dit misschien niet altijd een voordeel maar een tweede kijkt de kunstjes af van zijn grote broer of zus. Zo zal baby 2 bijvoorbeeld sneller op een potje plassen en zelfstandig eten;
- Respect, twee kinderen in twee jaar tijd is een hele prestatie! Mensen in je omgeving of wildvreemden zullen je sneller een schouderklopje geven als je met 2 van kleintjes aan de wandel bent of boodschappen doet. 


Groot of klein leeftijdsverschil

Uit onderzoek blijkt dat het ideale leeftijdsverschil niet bestaat. Bij ieder leeftijdsverschil heb je voor- en nadelen. 
Wanneer een dreumes er een broertje of zusje bij krijgt is dit even wennen. Waar hij eerst alle aandacht kreeg zal hij deze nu moeten delen met zijn jongere broertje of zusje. Gelukkig kan een dreumes zich snel aanpassen. Voor de ouders kan het een heftige periode zijn door slapeloze nachten, twee kids in de luiers en beide kindjes zijn nog erg afhankelijk van jou. 
De meeste ouders kiezen voor een leeftijdsverschil van 2-3 jaar. Je peuter heeft al deze tijd de volledige aandacht gekregen van beide ouders en zal niet zomaar accepteren dat hij de aandacht moet delen met een broertje of zusje. Dit zal voor ouders in het begin best pittig zijn maar door de aandacht goed te verdelen zal je peuter snel bijdraaien. 
Wacht je tot de oudste naar de basisschool gaat, dan snapt je peuter al veel beter dat hij de aandacht moet delen met zijn broertje of zusje. Een nadeel van dit leeftijdsverschil is dat het samen spelen een stuk moeilijker is doordat ze in een totaal andere fase zitten. 


Aandacht goed verdelen

Mijn grootste angst is dat ik Lex te weinig aandacht geef als 'Brenda' er is, of droom ik zelfs dat ik hem vergeet! Wat een nachtmerrie! Uiteraard zal dat laatste niet gebeuren maar ik wil wel bewust een aantal momenten per dag inplannen (waar mogelijk) om even alleen met Lex bezig te zijn. Even samen een boekje lezen, lekker samen in bad of samen knutselen. Deze momentjes zullen belangrijk zijn en hierdoor kan hij goed wennen aan de nieuwe situatie. 
Hoe het in praktijk zal gaan verlopen is nog even afwachten, het lezen op internet heeft me niet echt geholpen dus houd ik mij vast aan de gedachte die ik al had. Relxed, geen stress en positief blijven zal alles een stuk makkelijker maken. Je op voorhand al druk maken over hoe het zal verlopen heeft geen zin, we gaan het gewoon ervaren! 


Verwacht je een kleintje of ben je op zoek naar een leuk kraamcadeau? Op www.trendybabys.nl shop je eenvoudig de schattigste babykleding!