Op reis met je baby (deel 1)

Wij houden allebei enorm van reizen maar zou ons reisgedrag veranderen als we kinderen krijgen? Om ons heen zagen we het gebeuren, ouders die van avontuurlijke verre reizen ineens 2 weken op een bungalowpark in Nederland verbleven. Dat voelt voor ons niet als vakantie wij willen graag mooie reizen blijven maken met kinderen.  

Vliegen met je baby

We willen graag veel gaan reizen met onze kleine man en daarom hebben we toen hij 6 weken oud was een paspoort voor hem aangevraagd. Het was nog een hele uitdaging om zo'n kleintje goed op de foto te krijgen, rechtop en ogen open! Ook voor de fotograaf trouwens maar met een hilarische pasfoto als resultaat.  

Toen Lex 4 maanden oud was stond zijn eerste vakantie gepland. Een weekje met mijn schoonfamilie naar Tenerife. Maar dan komen de vragen:  wat mag je meenemen in het vliegtuig, krijgt je baby last van zijn oortjes, wat als hij gaat huilen enz?

Er wordt afgeraden om met een baby jonger dan 6 weken te vliegen in verband met de ontwikkeling van de longetjes. Daarna is het geen probleem om met je baby te reizen. Toch is het voor veel ouders een spannende ervaring want stel je voor dat je baby de hele vlucht huilt! Tot 2 jaar heeft je kindje nog geen eigen stoel en betaal je vaak maar een klein bedrag extra. 

Als ik terug kijk om de eerste keer vliegen met Lex heb ik dat als heel relaxed ervaren. Het begint al op het vliegveld. We kregen vaak voorrang omdat we met een kleintje reisde. Dus geen lange wachtrijen bij het inchecken, bij de douane of tijdens het instappen voor ons. Vaak mag je de kinderwagen meenemen tot aan de gate waardoor je kindje lekker kan blijven liggen of zitten maar dit verschilt per maatschappij. Tijdens de vlucht moet je je baby dus op schoot houden, je krijgt een speciale riem waarmee je jezelf en de baby vast kunt zetten tijdens het opstijgen en landen. Wanneer je baby, net als in ons geval, nog klein is slaapt het veel en is het ook niet zwaar om op schoot te houden. Wel fijn als je met je partner kan afwisselen zodat je even je handen vrij hebt. 


Pijnlijke oortjes

Het kan zijn dat je baby tijdens het opstijgen of landen last krijgt van zijn oortjes. Een baby kan zelf nog niet de oren klaren wat pijn kan veroorzaken. Geef daarom je baby wat te drinken tijdens het opstijgen en landen. Een speentje wil ook nog wel eens helpen bij druk op de oren. In ons geval viel Lex meteen in slaap toen het vliegtuig richting startbaan ging en heeft hij het opstijgen niet eens meegekregen. Tijdens het landen heb ik hem wat laten drinken en dat ging goed. 


Wat neem je mee?

Zorg ervoor dat je luiertas goed geordend is zodat je snel een doekje of luier kunt pakken zonder je hele tas te moeten uitruimen. Makkelijker gezegd dan gedaan, bij mij is de tas vaak bij vertrek heel overzichtelijk maar een uurtje later kan het een puinhoop zijn omdat ik net dat ene speentje niet kon vinden...

Wat zit er in de tas: 

 • Luiers en luierdoekjes;
 • Matje om op te verschonen;
 • Twee extra setjes kleding;
 • Dekentje of extra vestje, het kan koud zijn in het vliegtuig;
 • Speeltje of knuffeltje;
 • Fles of drinkbeker;
 • Speen
 • Babyvoeding voor tijdens de vlucht zoals melkpoeder of potjes, tenzij je borstvoeding geeft;
 • (gekookt) Water, max 100 ml;
 • Slabbetje en spuugdoekjes;
 • Snoetenpoetsers;
 • BELANGRIJK: Extra setje kleding voor jezelf, mocht je kindje spugen of knoeien.


No stress!

Misschien is dat wel de beste tip! Wanneer je gestrest bent of je zorgen maakt tijdens het reizen neemt je kindje dit vaak over. Ben jij rustig dan is je baby dat vaak ook. Ben niet bang wat andere mensen denken wanneer je baby tijdens de reis begint te huilen. Ook zij hebben vaak echt wel begrip voor de situatie. Belangrijker is hoe jij handelt, als moeder zijnde weet je vaak wel hoe je je baby het beste kan troosten. Is dat door wiegen, wandelen of liedjes zingen, gewoon doen. Maar het allerbelangrijkste: Stay calm and enjoy your flight! 


Tenerife

Wat hebben we genoten van onze eerste vakantie met Lex. Zijn eerste vliegreis was een groot succes. Hij heeft tijdens de vlucht veel geslapen en als hij wakker was vond hij het interessant om rond te kijken en contact te maken met zijn medereizigers. Ook borstvoeding geven tijdens de vlucht ging goed, er is wel weinig ruimte maar doordat Lex nog klein was én hongerig ging het erg goed. En wat een luxe,  we waren met 7 volwassenen die graag mee hielpen met sjouwen, tillen, spelen, eten geven enz. 

Op Tenerife hebben we genoten van het mooie weer, 25 graden in november! De eerste dagen was het even wennen om met een baby op vakantie te zijn. We moesten even het ritme vinden en goed plannen zodat we leuke activiteiten konden gaan doen tussen de slaapjes door. En Lex, die vond het fantastisch hij heeft lekker gezwommen, ging mee op excursie en genoot van alle aandacht! 


Volgende week: Deel 2, Ja ja we gaan naar Kaapstad mét baby!! 


www.trendybabys.nl