Borstvoeding: "Het einde is inzicht"

Borstvoeding: “Het einde is inzicht”

 

Deze week heb ik besloten dat ik ga stoppen met borstvoeding. Na 5 maanden vind ik het mooi geweest maar dit was voor mij een moeilijke beslissing. Want wat kan ik genieten van die momentjes! En wat is het mooi om je baby te zien groeien op je eigen melk. 

Toen ik zwanger was van Lex wist ik al snel dat ik borstvoeding wilde gaan geven. Maar de dagen na de bevalling begon ik toch te twijfelen of ik wel de goede keuze had gemaakt. De borstvoeding kwam niet op gang met als gevolg een ontzettend hongerige en huilende baby. Na een moeilijke nacht was ik blij dat de kraamhulp er was zodat we dit snel met haar konden bespreken. Lex kreeg extra flesvoeding en ik moest de melkfabriek in gang zetten. Het was frustrerend dat tijdens de eerste keren kolven er geen melk kwam. “Blijven volhouden!” zei de kraamhulp. Dus mijn dagen werden gevuld met baby aanleggen, bijvoeden en weer kolven. En toen, ineens tijdens het kolven zag ik een klein druppeltje melk in het flesje vallen. Wow, het is gelukt! Door die ene druppel kreeg ik weer moed en dacht ik: Ik kan het!!! Vanaf dat moment ging het ineens een stuk beter. Ik kolfde nog wel na iedere voeding om de melkproductie te verhogen maar Lex had geen extra voeding meer nodig. Vanaf dat moment kon ik alleen nog maar genieten, wat groeide hij hard en dat allemaal op mijn melk. Na een tijdje waren we een goed team. 

Na 7 maanden was het tijd om te stoppen, Lex had inmiddels een paar tandjes (auw!) en ik bleef maar afvallen (dat klinkt voor sommige als muziek in de oren) maar niet voor mij. Ik kreeg steeds minder energie en kreeg het niet bij gegeten. 

Na een afbouwperiode van een maand gaf ik met tranen in mijn ogen de allerlaatste borstvoeding aan Lex.

 

Borstvoeding bij Isa

Gelukkig kwam de borstvoeding na de bevalling van Isa meteen op gang. Gelukkig maar, ik was bang dat ik weer eindeloos moest kolven voor 1 druppeltje melk. We waren al snel een goed team maar grappig om te zien dat er zoveel verschil is tussen kindjes. Waar Lex lekker de tijd nam om te drinken, zo’n 20 minuten per borst, is Isa zo klaar. Ze drinkt maximaal 10 minuutjes en vaak ook maar aan 1 borst. Ieder kindje is anders en ze groeit er niet minder door! Inmiddels is ze een lekkere bolle baby geworden! 

Deze week was dus het moment daar dat ik besloot om te gaan stoppen. Hoewel het ontzettend handig is, het nog steeds goed gaat en er nog geen tandjes inzicht zijn wil ik toch gaan stoppen. Een moeilijke keuze want ik weet dat dit de allerlaatste keer zal zijn dat ik borstvoeding geef, we weten namelijk zeker dat er geen 3e kindje meer zal komen. We zijn gezegend met 2 prachtige gezonde kids. 

Het was voor Isa even wennen om uit een flesje te drinken en die kunstvoeding vond ze echt niet lekker. De eerste dagen heb ik dan ook de kunstvoeding gemengd met borstvoeding. Gelukkig vond ze dat wel lekker. Ik heb iedere dag wat minder borstvoeding toegevoegd en inmiddels drinkt ze in 1 teug haar flesje leeg! 

Ik wil iedere week 1 borstvoeding gaan vervangen door flesvoeding zodat ik over een maandje volledig kan stoppen. Moet er nu nog niet aandenken maar zie toch ook de voordelen. Ik kan weer makkelijker de deur uit zonder baby en zonder te kolven. Ennn…..mijn verjaardag komt eraan. Toch wel leuk om weer eens een wijntje of biertje te drinken op een feestje! 

 

Hier nog een aantal voordelen op een rijtje:

- Je hebt het altijd bij je en op de juiste temperatuur, geen gedoe met flesjes uitkoken/opwarmen.        

- Ideaal tijdens nachtvoedingen, je hoeft er je bed niet voor uit;

- Borstvoeding is gratis;

- Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziektes;

- Borstvoeding is lichter verteerbaar dus minder last van krampjes of spugen;

- Je bent sneller die zwangerschapskilo’s kwijt.

Maar ik heb zeker ook een aantal nadelen ervaren:

- Overproductie, met name bij Lex had ik hier veel last van;

- Je bent de enige die de baby kan voeden;

- Kolven, ga je de deur uit of weer werken moet je gaan kolven, het geluid van dat apparaat is afschuwelijk en dan voel je je pas echt een koe;

- Borstontsteking, helaas heb ik bij beide een borstontsteking gehad. Erg pijnlijk en je kan er erg ziek van worden. 

 

 

 

Op zoek naar een leuk kraamcadeau kijk eens op www.trendybabys.nl voor mooie babykleding van diverse bekende merken.